ZDRAVJE V VRTCU

Program je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in promovira zdravje ter usmerja izvajanje aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja v vrtčevskem okolju in izven tega. Izpostavljeni so predvsem: dobro počutje, ustvarjalnost, izmenjava dobrih praks in sodelovanje s strokovnjaki NIJZ. V okviru programa so organizirana tudi izobraževanja za vzgojitelje, ki nudijo strokovne vsebine povezane z zdravjem.

RDEČA NIT V ŠOLSKEM LETU 2018/2019

Letošnja rdeča nit je medgeneracijsko sodelovanje. Sodelovanje je način dela, ki ga zelo pogosto priporočamo, svetujemo… hkrati pa je sodelovati včasih tudi težko, saj je potrebno več truda, prilagajanja, sklepanja kompromisov ipd.

Pojem medgeneracijsko pa pomeni, da bi vrtec sodeloval s starejšo generacijo ljudi. V našem primeru so to starši, stari starši. Ker želimo starejšim, ki so velikokrat osamljeni, kronično bolni, nameniti  svojo naklonjenost in obogatiti naša življenja z majhnimi pozornostmi, bo tudi naš vrtec sodeloval v programu zdravje v vrtcu.

Cilji:

  • V vsakem okolju so starejši prebivalci in otroci jih lahko srečajo na ulici, v naselju in jih ogovorijo.
  • Staranje je neizbežen naravni proces in otroci se o tem učijo, naj starejšim pomagajo, naj se jih ne bojijo ipd.
  • Starejši ljudje imajo določene izkušnje, znanja, ki jih lahko delijo z mladimi.
  • Starejši so lahko osamljeni in otroci jih lahko razveselijo pri tem pa razvijajo empatijo, prostovoljstvo, samozavest.

Kot vrtec pa skrbimo tudi, da otroci veliko časa preživijo v naravi (igra v naravi, raziskovanje narave), uživajo kvalitetno in zdravo hrano, preprečujemo širjenje nalezljivih bolezni. V programu sodelujejo 4 skupine.

koordinatorica programa

dipl. vzg. Ana Potočnik

POROČILO ZDRAVJE V VRTCU (šolsko leto 2018/2019)

V letošnjem letu smo iz našega vrtca v projektu Zdravje v vrtcu sodelovale 4 skupine:

  • Skupina Kapljice, enota Dobrava; vzgojiteljici Branka Pavkovič, Maja Mezeg.
  • Skupina Mavrice, enota Dobrava; vzgojiteljici Martina Kavčič Oblak, Božena Pisk.
  • Skupina Medvedki, enota Zala; vzgojiteljici Mateja Alič, Tanja Štibelj.
  • Skupina Palčki, enota Zala; vzgojiteljici Ana Potočnik, Kati Kavčič.

Rdeča nit v letošnjem šolskem letu je bilo Medgeneracijsko sodelovanje. Vse skupine smo izpeljale srečanje s starimi starši (peka potice, peka slanih okraskov, izdelovanje novoletne dekoracije, obisk krajevne knjižnice s pravljično urico ipd.). Zagotovo nam bo vsem v lepem spominu ostalo tudi decembrsko druženje na trgu Ivana Regna v Gorenji vasi, ko smo nastopile vse skupine vrtca Zala, ogledali so si nas starši, stari starši in ostali obiskovalci trgovine, pošte ipd. Vzgojiteljice smo dajale poudarke na zdravo prehrano, gibanje, skrb za druge in zase, obiskali sta nas zobna asistentka, medicinska sestra, ena od skupin je obiskala bližnjo kmetijo Pr´Pustotniku, obiskalo nas je društvo Tačke pomagačke, kjer smo skupaj s psi terapevti premagovali strah ipd. Spoznavali smo čustva, skrbeli za duševno zdravje preko tibetančkov ipd. Veliko smo se gibali, otroke smo navajali na samostojnost (samostojno brisanje noskov, umivanje ipd.), igrali smo se igre vlog zdravniki in zdravili bolne plišaste igrače.

Vse skupine, ki smo sodelovale v projektu smo se potrudile po svojih najboljših močeh, da otrokom na zanimive načine približamo vse dejavnosti, ki jih lahko vključimo v projekt Zdravje v vrtcu.

koordinatorica programa

dipl. vzg. Ana Potočnik